Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τοπική επιχειρηματικότητα προκαλεί η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και της ενέργειας. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο της ελιάς, αλλά και στα οικοδομικά υλικά και το αλουμίνιο, βρίσκονται αντιμέτωπες με κύμα ανατιμήσεων, καθυστερήσεων και αβεβαιότητας.
Όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες των κλάδων, ο πόλεμος έχει διαταράξει σοβαρά τις εφοδιαστικές αλυσίδες, αυξάνοντας το κόστος πρώτων υλών, ενέργειας και μεταφορών. Στον τομέα της ελιάς, οι εξαγωγές δυσχεραίνονται, ενώ οι τιμές συσκευασίας και μεταποίησης έχουν εκτοξευθεί, συμπιέζοντας τις επιχειρήσεις.
Όπως εξηγεί ο κ. Κώστας Ζούκας πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, οι επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας τηρούν στάση αναμονής : «Είναι γεγονός ότι οι καθαρά εξαγωγικές επιχειρήσεις επηρεάζονται περισσότερο από όλους τους κλάδους. Οι πιέσεις που δεχόμαστε αφορούν το κόστος παραγωγής και αυξάνουν την αβεβαιότητα μειώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς».
Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι απλά συνέχεια μιας αρκετά απαιτητικής 5ετίας όπου ανατράπηκαν ισορροπίες και σταθερές πρακτικές: «Τηρούμε στάση αναμονής και περιμένουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», συνεχίζει ο κ. Ζούκας.

Επιπτώσεις και αβεβαιότητα
Η αναστάτωση συνεχίζεται και σε έναν ακόμη δυνατό κλάδο της Αιτωλοακαρνανίας, των Αλουμινοκατασκευαστών. Όπως εξηγεί ο κ. Βασίλης Νικολέτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας η κατάσταση που δεν είναι ανεξέλεγκτη αλλά οπωσδήποτε αβέβαιη για 140 επαγγελματίες της Αιτωλοκαρνανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολέτα, από 10 έως 20 Μαρτίου, σημειώθηκε αύξηση στα υλικά της τάξης του 9% ενώ η έλλειψη πρώτων υλών δημιουργεί καθυστερήσεις σε έργα και παραγγελίες.
«Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα για τις ήδη κλεισμένες δουλειές καθώς βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού ενώ αυτές που έχουν προγραμματιστεί θα μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους πελάτες. Κινούμαστε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον που επιδεινώνει την ανησυχίας μας».
Όπως ανέφερε ο κ. Νικολέτας, το Σάββατο 21 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στη ΓΣΕΒΕ προκειμένου να καθοριστεί η στάση που θα τηρήσουν οι επαγγελματίες το επόμενο διάστημα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις διαμορφώνουν ένα νέο, πιο απαιτητικό περιβάλλον για την τοπική αγορά, με τις επιχειρήσεις να καλούνται να προσαρμοστούν γρήγορα για να επιβιώσουν.
Ρούλα Φλώρου
agrinionews.gr



















