Κυριακή, 29η Μαρτίου 2026  12:03 πμ
Κυριακή, 08 Μαρτίου 2026 18:21

Τιμή στους Πεσόντες Αμπλιανίτες με την ανέγερση μνημείου στον Κήπο των Ηρώων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με ιδιαίτερο συμβολισμό και έντονο ιστορικό φορτίο πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 8 Μαρτίου 2026, στον Κήπο των Ηρώων στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των Πεσόντων Αμπλιανιτών, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη διακοσιοστή επέτειο από την Έξοδο του Μεσολογγίου. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανάδειξης της Ιστορίας της Άμπλιανης.

Το μνημείο δημιουργήθηκε ως ένδειξη τιμής προς τους αγωνιστές που κατάγονταν από την Άμπλιανη Ευρυτανίας και οι οποίοι συμμετείχαν στην ηρωική άμυνα του Μεσολογγίου, θυσιάζοντας τη ζωή τους κατά τη δραματική νύχτα της Εξόδου το 1826. Με τη γενναιότητα και την αυτοθυσία τους συνέβαλαν καθοριστικά σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η δημιουργία του μνημείου κατέστη δυνατή χάρη στην αξιόλογη δωρεά των Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου, ενώ το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βασίλη Παπασάικα, ο οποίος αποτύπωσε με συμβολικό τρόπο τη θυσία και το αγωνιστικό πνεύμα των Αμπλιανιτών αγωνιστών.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Σπυρίδωνα Διαμαντόπουλο μαζί με τους δωρητές του έργου Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης.

Στο μνημείο έχουν χαραχθεί τα ονόματα των πεσόντων Αμπλιανιτών, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη της προσφοράς και της θυσίας τους, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό σημείο ιστορικής αναφοράς στον Κήπο των Ηρώων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, αυτοδιοικητικό και κοινωνικό χώρο, γεγονός που ανέδειξε τη βαρύτητα και τον συμβολισμό της συγκεκριμένης στιγμής.

Αιγίδες: Βουλή των Ελλήνων, Υπουργείο Πολιτισμού, Ακαδημία Αθηνών

Χορηγοί και Υποστηρικτές Κεντρικής Κυβέρνησης: Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Χορηγοί Επικοινωνίας

Μεγάλος Χορηγός: ΕΡΤ

Υπό την Αιγίδα των: ΕΣΗΕΑ, Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ

Χορηγοί: Alpha TV, Alter Ego Media, Mega TV, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ3, ΣΚΑΪ, Ionian TV, Η Καθημερινή, The BEST, Η Ναυτεμπορική, in2life

Χορηγοί και Υποστηρικτές, Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Φορείς: Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε., Περιφερειακή Ένωση Δήμων Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Αθηναίων, Δήμος Αμμοχώστου, Δήμος Μόρφου, Δήμος Αγρινίου, Δήμος Ναυπακτίας, Δήμος Θέρμου, Δήμος Ξηρομέρου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κάνσας, Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Ε.Ρ.Τ., Χορωδία Μουσικών Συνόλων Δήμου Αθηναίων, Ελληνικά Ταχυδρομεία, Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΕΤΑ) – Νομισματοκοπείο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε. – Ο.Τ.Α, Ελληνικά Πετρέλαια, Γέφυρα Α.Ε, Μαρίνα Μεσολογγίου Α.Ε., ALPHA BANK

Διαβάστηκε 448 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.