Τετάρτη, 12η Νοεμβρίου 2025  1:48 μμ
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2025 14:30

ΟΑΣ: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο – Τι καταγγέλθηκε για τις ζωονόσους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης (12.11.25) η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας  ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις των ζωονόσων. Τόνισε ότι τα ζώα που χάνουν τη ζωή τους δεν καταγράφονται με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τις αποζημιώσεις.

Δεν δεχόμαστε τον εμπαιγμό που κάνει η κυβέρνηση προς τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό και τους χιλιάδες άλλους που απειλούνται «ανά πάσα ώρα και στιγμή», γιατί μας έχει αφήσει στην μοίρα μας να εξαφανιστούμε χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Υψώνοντας έτσι τοίχος προστασίας στους μεγαλοεξαγωγείς της φέτας, απορρίπτοντας τον εμβολιασμό των ζώων, που με βάση επιστημονικά κριτήρια μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της νόσου, υπογραμμίζεται από την πλευρά του κτηνοτροφικού κόσμου.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση για τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση προσπαθεί  να “ρίξει στάχτη” στα μάτια των αγροτών κάνοντας αόριστες εξαγγελίες για τις ήδη καθυστερημένες πληρωμές. «Απορρίπτουμε τις δηλώσεις του υπουργού και της κυβέρνησης, όπου με θράσος δήλωσαν ότι «το καλό σενάριο είναι να πληρωθούμε στο τέλος του μήνα Νοέμβρη», τη στιγμή που πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ είναι τα χρωστούμενα στους αγρότες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπεύθυνη για αυτά είναι η υλοποίηση της ΚΑΠ, όπου καθημερινά βιώνουμε όλο και περισσότερο τις αρνητικές της συνέπειες», τονίζεται.

Τα αιτήματα των Ομοσπονδιών:

  • Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους από όλες τις ζωονόσους (ευλογιά, καταρροϊκό πυρετό) και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους μέχρι την πλήρη ανασύσταση των κοπαδιών. Να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ οι απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό.
  • Να προχωρήσει με ευθύνη του κράτους ο εμβολιασμός στα κοπάδια των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό δωρεάν και με κρατική ευθύνη. Να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί πρόγραμμα εμβολιασμού για όλες την ευλογιά και όλες τις ζωονόσους.
  • Άμεση αποπληρωμή των χρεωστούμενων ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
  • Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους.
  • Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 71 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία