Δικογραφία για την τυχόν εμπλοκή δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι διαβίβασε στη Βουλή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).
Όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή, η έρευνα αφορά σε φερόμενο σχέδιο απάτης με γεωργικά κονδύλια και σε διαφθορά, στην οποία εμπλέκονται υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, προέκυψαν πληροφορίες για το ενδεχόμενο εμπλοκής δύο πρώην υπουργών στην υπόθεση.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr η δικογραφία δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη στη Βουλή, καθώς πρέπει πρώτα να πάει στον Άρειο Πάγο, από εκεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο τέλος να καταλήξει στη Βουλή.
Η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, βάσει το οποίου εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που αφορούν σε αδικήματα που τυχόν διέπραξαν υπουργοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τότε τα στοιχεία διαβιβάζονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα η εισαγγελία να έχει διαχωρίσει την έρευνα.
Κατά τις πληροφορίες πρόκειται για στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησε η ευρωπαϊκή εισαγγελία και τα οποία οδηγούν στο αδίκημα της απιστίας που φέρεται να τελέστηκε κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων των δύο πρώην υπουργών. Πάντως οι εισαγγελείς στο διαβιβαστικό έγγραφό τους δεν προβαίνουν σε καμία αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, παρά μόνο διαβιβάζουν το φάκελο στη Βουλή για τα περαιτέρω.
Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υποστηρίζει ότι η ελληνική νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών περιορίζει την αρμοδιότητά της, κατά παράβαση του κανονισμού της και για τον λόγο αυτό, έχει ενημερώσει την Κομισιόν.