Κυριακή, 16η Ιουνίου 2024  11:01 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 20:58

«Ένα σχολείο για όλους τους μαθητές»: Δράση του Γυμνασίου Καλυβίων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η δράση του Γυμνασίου Καλυβίων «Ένα σχολείο για όλους τους μαθητές» που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2023-2024, αποσκοπούσε στην βελτιστοποίηση των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών και μαθητριών του σχολείου, με την ενίσχυση της ουσιαστικής επικοινωνίας και της αποτελεσματικής συνεργασίας, κάτι που έχει ανάγκη η μαθησιακή λειτουργία.

Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του σχολείου αναφέρονται τα εξής:

Το Γυμνάσιο Καλυβίων φιλοξενεί μαθητές με γλωσσική και πολιτισμική ετερότητα και ως χώρος συνύπαρξης τυπικών μορφών μάθησης καλείται να διατηρήσει την ισορροπία στις σχέσεις μεταξύ των γηγενών μαθητών και των ρομά μαθητών, καθώς και των οικονομικών μεταναστών.


Θεωρήθηκε αναγκαίο να διαπιστωθεί ότι η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος στις σχέσεις των μαθητών επηρεάζει σημαντικά τη μαθησιακή και κοινωνική εξέλιξή τους. Αποτέλεσε παράγοντα κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε νέου και νέας. Εστίασε στα θετικά στοιχεία που εντοπίστηκαν, όπως η αναγνώριση και η αποδοχή της ετερότητας του άλλου και η εξοικείωση των γηγενών μαθητών με τη διαφορετικότητα.

Οι βασικοί στόχοι του σχεδίου δράσης ήταν:

Κατανόηση του σημαντικού ρόλου των ίδιων των μαθητών στην διαμόρφωση της καθημερινής σχολικής τους ζωής.

Προώθηση καλών διαπροσωπικών σχέσεων που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματικότερη διδασκαλία και μάθηση.

Καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού στην διαφορετικότητα.

Υλοποίηση δράσεων που καλλιεργούν το σεβασμό και την ενσυναίσθηση.


Οι ενέργειες που σχεδιάστηκαν από το Γυμνάσιο Καλυβίων αγκαλιάστηκαν θερμά και υποστηρίχθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους της μαθητικής κοινότητας (μαθητές- εκπαιδευτικούς- γονείς). Οι φορείς στους οποίους απευθυνθήκαμε και ζητήσαμε την συνδρομή τους για την πραγματοποίησή τους, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και έδειξαν αμέριστη συμπαράσταση. Η συνεργασία με όλους ήταν αρμονική και η ατμόσφαιρα οικεία και φιλική.



Πιστεύουμε πως οι δραστηριότητες καλλιέργησαν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των μαθητών/τριών, ανέδειξαν την αξία της συνεργασίας μέσα από βιωματικές προσεγγίσεις, ενώ με την βοήθεια του διεπιστημονικού προσωπικού της ΤΟΜΥ και άλλων φορέων, ενημερώθηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα που απασχολούν τους εφήβους.

Επιπλέον πιστεύουμε πως με άξονα τον αλληλοσεβασμό, επιχειρήθηκε η διαχείριση των συγκρουσιακών καταστάσεων και η εξάσκηση των μαθητών/τριών στον γόνιμο διάλογο.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν ικανότητες και δυνατότητες, καλλιεργήθηκαν στάσεις και αξίες όπως η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη, η αποδοχή του διαφορετικού και ενισχύθηκαν οι σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, γεγονός που αποτυπώθηκε και με ποσοτικά δεδομένα στα ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν στην σχολική κοινότητα.

Τέλος, πιστεύουμε πως μέσα απ’ όλες τις ενέργειες οι μαθητές και οι μαθήτριές μας κατάφεραν να συνειδητοποιήσουν ότι, για την βελτίωση του κόσμου μας κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και η κινητοποίηση όλων μας.

Η ομάδα των εκπαιδευτικών της Δράσης:

Αρκουμάνη Αναστασία ΠΕ03

Γαλατσίδα Αλεξάνδρα ΠΕ02

Καραγιώργου Σωτηρία ΠΕ02

Μπεκούλης Χρήστος ΠΕ11

Σαμαρά Γεωργία ΠΕ04.01

Γυμνάσιο Καλυβίων

2023-2024

Επισκεφθείτε την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Γυμνασίου Καλυβίων Αγρινίου ΕΔΩ

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 87 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.