Τετάρτη, 29η Μαίου 2024  12:06 πμ
 
wm small
Σάββατο, 11 Μαϊος 2024 19:56

Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης : Άλλη μια παράταση στο αιώνιο έργο της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ακόμα μια παράταση δόθηκε στο έργο που αφορά στην αναβάθμιση του οδικού τμήματος Αγρίνιο-Άγιος Βλάσης μήκους 7,15χλμ που αποτελεί το πρώτο τμήμα για την αναβάθμιση του άξονα Αγρίνιο – Καρπενήσι. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με απόφαση του έδωσε στο έργο παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση). Το έργο έχει κλείσει μια δεκαετία υπό κατασκευή είναι ένα από τα αιώνια έργα στην ελληνική περιφέρεια.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μη συντέλεση απαλλοτριώσεων ενώ στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως “Διαχρονικά, από την υπογραφή της σύμβασης, καθυστερήσεις προέκυψαν επίσης λόγω μη ένταξης του έργου, αρχαιολογικές ανασκαφές, μετατοπίσεις δικτύων ΟΚΩ, διακοπών εργασιών, θεομηνίας που έπληξε το έργο στις 26-01-2021, κ.ά. Ωστόσο, η μη απόδοση των απαιτούμενων εκτάσεων δημιουργεί πέραν των καθυστερήσεων ολοκλήρωσης των εργασιών και επιπρόσθετα προβλήματα κατά τμήματα λόγω:
– της ταυτόχρονης συνεχούς κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού (με επαυξημένη επικινδυνότητα),
– της μη δυνατότητας ολοκλήρωσης των υδραυλικών έργων και εκτόνωσής τους στους τελικούς αποδέκτες,
– της αποκοπής της πρόσβασης σε ορισμένες περιοχές ή και ιδιοκτησίες,
– του σχεδιασμού του έργου – εφόσον δεν ολοκληρωθούν τμήματά του – και την ανάγκη τοπικής τροποποίησης της κυκλοφορίας και της εγκεκριμένης μελέτης σήμανσης
– των οχλήσεων φερόμενων παρόδιων ιδιοκτητών που δεν έχουν αποζημιωθεί έως σήμερα, κ.λ.π.».

Η ταυτότητα του έργου

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών και συγκεκριμένα η ΕΥΔΕ-ΟΣΥΕ (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων, Οδικών Σηράγγων και λοιπών υπογείων έργων). Ανάδοχος του έργου είναι η ΙΝΤΕΡΚΑΤ με ποσοστό έκπτωσης 28%.Η σύμβαση υπογράφηκε στις 25 Απριλίου 2014 και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 28 μήνες δηλαδή στις 25 Αυγούστου 2016. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν παρατάσεις που έχουν φτάσει μέχρι και φέτος με τα τέλη Οκτωβρίου να είναι η νέα προθεσμία.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε τόσο από το ΕΣΠΑ 2007- 2013 και στη συνέχεια ως έργο «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 27.500.000 ευρώ.

Αντικείμενο του έργου που εκτελείται είναι η κατασκευή οδικού τμήματος μήκους 7,15 χλμ. περίπου του Οδικού Άξονα Αγρινίου – Καρπενησίου, από τον κόμβο Ρουπακιάς / Άγιο Ιωάννη επί της Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων, παρακάμπτοντας τον οικισμό Καμαρούλα, μέχρι να καταλήξει στον υφιστάμενο δρόμο προς τον Άγιο Βλάση, όπου συναρμόζεται με αυτόν.

Ο οδικός άξονας θα συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι. Αναλυτικά περιλαμβάνεται, εκτός από την κατασκευή του οδικού τμήματος, από τον κόμβο Ρουπακιάς / Άγιο Ιωάννη επί της Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων και η κατασκευή: παράπλευρων οδών, μήκους 4,83 χλμ. περίπου, τεσσάρων γεφυρών, επτά κιβωτοειδών οχετών, σωληνωτών οχετών και λοιπών έργων αποχέτευσης – αποστράγγισης και πέντε ισόπεδων κόμβων (Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων, Νέα Αβοράνη Αγρινίου, Καμαρούλας, Αγίου Νικολάου και Σχίνου) με τις κάθετες οδούς που συμβάλουν στους κόμβους.

Νίκος Καραγιάννης

ypodomes.com

Διαβάστηκε 321 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.