Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Απριλίου 2026 18:37

Αγρίνιο – «Ελαίας & καπνού εγκώμιον»: Εικαστικός φόρος τιμής για τον έναν αιώνα του Παναιτωλικού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Η έκθεση «Ελαίας & καπνού εγκώμιον» άνοιξε τις «πύλες» της στο Αγρίνιο, «φωτίζοντας» την πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής μέσα από την τέχνη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Παναιτωλικού.

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση εκατό ετών από την ίδρυση του Παναιτωλικού Γυμναστικού και Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου, ο Δήμος Αγρινίου παρουσιάζει στη Δημοτική Πινακοθήκη την έκθεση «Ελαίας & καπνού εγκώμιον».

Η έκθεση δεν περιορίζεται σε μια τυπική αναφορά στην ιστορία του συλλόγου, αλλά επιχειρεί μια πιο ουσιαστική προσέγγιση στην ταυτότητά του, αναδεικνύοντας την πολιτισμική του διάσταση.

Μέσα από εικαστικά έργα που «συνομιλούν» με την ελιά και τον καπνό, δύο έντονα φορτισμένα σύμβολα για την Αιτωλοακαρνανία, επιχειρείται μια προσέγγιση της τοπικής ιστορίας και της κοινωνικής διαδρομής που συνδέεται άμεσα με την πορεία του Παναιτωλικού.

Σημαντικοί δημιουργοί της νεοελληνικής τέχνης συμμετέχουν με έργα που αντλούν έμπνευση, άμεσα ή υπαινικτικά, από τις συγκεκριμένες θεματικές.

Τα εκτιθέμενα έργα προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές υψηλού κύρους, όπως η Βουλή των Ελλήνων, το Μουσείο Μπενάκη, η Πινακοθήκη Ν.Χ. Γκίκα, το MOMUS Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και καλλιτέχνες.

Ξεχωριστή θέση κατέχουν δύο εμβληματικά έργα, τα οποία συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Η μνημειακή σύνθεση «Η καλλιέργεια του καπνού» (1960) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου λειτουργεί ως ισχυρή οπτική καταγραφή μιας ολόκληρης εποχής, ενώ η προσωπογραφία του Ευάγγελου Παπαστράτου από τον Γιάννη Μόραλη, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, προσθέτει ένα σημαντικό κεφάλαιο στη μνήμη και την ιστορική αφήγηση της πόλης.

Την έκθεση πλαισιώνει μια συλλεκτική έκδοση, η οποία συγκεντρώνει φωτογραφικό υλικό των έργων, καθώς και κείμενα που φωτίζουν διαφορετικές πτυχές της διοργάνωσης και της ιστορικής της σημασίας.

Ο χαιρετισμός του δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου:

Ο χαιρετισμός του καλλιτεχνικού διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, Χρήστου Γαρουφαλή:

Ο χαιρετισμός του προέδρου του Παναιτωλικού, Γεράσιμου Μπελεβώνη:

Ο χαιρετισμός του υφυπουργού Εργασίας, Κώστα Καραγκούνη:

Διάρκεια: 2 Απριλίου έως και 5 Ιουλίου 2026

Χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

Διεύθυνση: Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη – Σάββατο: 10:00 – 13:30 & 18:00 – 21:00
Κυριακή: 10:30 – 13:30
Δευτέρα & αργίες: Κλειστά

Είσοδος ελεύθερη

Για ομαδικές επισκέψεις απαιτείται προηγούμενη επικοινωνία:

τηλ. 2641 3 60419 | email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δείτε φωτογραφίες:

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 259 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.